Registratienummers op je boot plakken aan beide zijden: zo doe je het zonder spiegelbeeld

Heb je een nieuwe boot of is het tijd om je huidige boot te voorzien van een registratienummer? Het correct plakken van je registratienummer op beide zijden van je boot is belangrijk, niet alleen voor de zichtbaarheid, maar ook om te voldoen aan de wettelijke eisen. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je dat netjes doet en – heel belangrijk – hoe je voorkomt dat je per ongeluk een nummer in spiegelbeeld bestelt.

Waarom een registratienummer op je boot?

Een registratienummer is een verplichte identificatie voor boten, net zoals een kentekenplaat voor auto's. Dit nummer moet aan beide zijden van de boot goed zichtbaar zijn, zodat andere schippers en autoriteiten het kunnen zien. Maar let op: het nummer moet aan beide kanten identiek zijn en niet gespiegeld! Een veelgemaakte fout is namelijk het bestellen van een registratienummer in spiegelbeeld voor de rechterkant van de boot, wat absoluut niet de bedoeling is.

Hoe zorg je dat je geen nummer in spiegelbeeld bestelt?

Het kan verleidelijk zijn om te denken dat je voor de ene kant van de boot een gespiegeld nummer nodig hebt. Dit is echter niet waar. Of je nu het nummer aan de linker- of rechterkant van de boot plakt, het moet er altijd hetzelfde uitzien, gewoon zoals je het normaal leest.

Bij het bestellen van je stickers geef je dus duidelijk aan dat het om dezelfde nummers aan beide zijden gaat. Vraag altijd om een normaal leesbaar nummer, en geen spiegelbeeldversie. Zo voorkom je deze fout en kun je zonder problemen aan de slag.

Stappenplan: registratienummer op je boot plakken

Nu je weet hoe je het juiste nummer bestelt, gaan we aan de slag met het plakken. Hier is een eenvoudig stappenplan om ervoor te zorgen dat je registratienummer er netjes en strak uitziet:

1. De juiste plek kiezen

De eerste stap is om te bepalen waar je het nummer precies gaat aanbrengen. Voor de meeste boten is dat op de boeg, dus het voorste deel aan beide zijkanten van de romp. Het nummer moet goed zichtbaar zijn en voldoende contrast hebben met de kleur van de boot. Controleer de regels voor de afmetingen en plaatsing, zodat je zeker weet dat je aan de eisen voldoet.

2. Het oppervlak schoonmaken

Voordat je de sticker aanbrengt, moet het oppervlak volledig schoon zijn. Gebruik een ontvetter of alcohol om vuil, stof en vet te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de folie goed hecht en langer blijft zitten. Zorg ook dat het oppervlak droog is voordat je begint met plakken.

3. Markeer de positie

Om te voorkomen dat je het nummer scheef plakt, kun je de positie markeren met schilderstape. Dit helpt je om het nummer recht te houden tijdens het aanbrengen. Neem de tijd om even afstand te nemen en te controleren of alles recht is uitgelijnd voordat je begint met plakken.

4. Plak het nummer aan beide zijden

Begin met het voorzichtig loshalen van een deel van de achterkant van de sticker. Plaats de bovenkant van het nummer op de gemarkeerde plek en werk langzaam naar beneden toe. Gebruik een rakel of een bankpasje om het nummer glad te strijken en luchtbellen te verwijderen.

Voor beide kanten van de boot plak je hetzelfde nummer, zonder te spiegelen. Dit is een veelgemaakte fout die je nu makkelijk kunt vermijden.

5. Verwijder de applicatietape

Als de sticker goed is aangebracht, trek je de applicatietape (de doorzichtige laag) er voorzichtig vanaf. Doe dit langzaam en zorg ervoor dat de sticker blijft zitten. Als je het goed hebt gedaan, ziet je nummer er strak uit en is het van beide zijden goed leesbaar.

Veelgemaakte fouten bij het plakken van registratienummers

Om ervoor te zorgen dat je registratienummer goed blijft zitten en er netjes uitziet, zijn hier een paar veelgemaakte fouten die je wilt vermijden:

  • Niet goed schoonmaken: Zorg dat je het oppervlak grondig reinigt voordat je de sticker aanbrengt, anders kan het nummer loskomen of bubbels vormen.
  • Scheef plakken: Gebruik altijd een rechte markering, zoals schilderstape, om te voorkomen dat je het nummer scheef plakt.
  • Een nummer in spiegelbeeld bestellen: Vergeet niet dat je hetzelfde nummer aan beide zijden van de boot moet hebben. Bestel geen spiegelbeeldversie!

Slotgedachte

Het correct plakken van je registratienummer op je boot is een belangrijke stap voor de herkenbaarheid en naleving van de regelgeving. Door te zorgen dat je het nummer aan beide zijden goed leesbaar en zonder spiegelbeeld plakt, ziet je boot er professioneel uit en kun je met een gerust hart het water op. Met de juiste voorbereiding en het volgen van deze stappen is het een eenvoudige klus!

Veel succes en geniet van je vaart!