Belettering in spiegelbeeld voor de binnenzijde van je raam: hoe werkt dat ?

Heb je wel eens belettering gezien die van buitenaf perfect leesbaar is, maar aan de binnenkant van het raam is aangebracht? Dit is een slimme techniek waarbij de letters in spiegelbeeld worden aangebracht. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het een eenvoudige en handige oplossing voor wie wil dat de belettering beschermd is tegen weersinvloeden, zonder in te leveren op zichtbaarheid. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je dat doet!

1. Waarom zou je belettering in spiegelbeeld willen?

Het grootste voordeel van spiegelbeeld-belettering is dat het de folie aan de binnenkant van het raam zit, waardoor het beschermd is tegen regen, wind, en bijvoorbeeld vandalisme. Dat betekent dat het langer mooi blijft. Tegelijkertijd is het voor mensen die buiten langs je raam lopen, vanuit hun perspectief gewoon goed leesbaar.

Stel, je hebt een winkel en je wilt de openingstijden op je ruit zetten. Dan is het handig als die informatie buiten goed zichtbaar is, maar als de folie niet aan de buitenkant zit, blijft het veel langer netjes.

2. Hoe werkt belettering in spiegelbeeld?

Het principe is simpel: je maakt de belettering zo dat de letters van binnenuit leesbaar zijn als je naar buiten kijkt, maar van buitenaf het juiste, normale beeld geeft. Dat betekent dat de letters in spiegelbeeld op de folie moeten staan, zodat ze goed leesbaar zijn als je ze door het raam ziet.

Gelukkig hoef je dat niet zelf te berekenen of spiegelen; bij veel drukkerijen of beletteringsbedrijven kun je gewoon aangeven dat de belettering voor aan de binnenkant van een raam is bedoeld. Zij maken dan de tekst in spiegelbeeld voor je.

3. Hoe breng je het aan?

Het aanbrengen van belettering in spiegelbeeld gaat bijna hetzelfde als normale belettering. Hier zijn de stappen:

  1. Maak het raam schoon: Zorg ervoor dat het glas goed schoon en droog is. Gebruik een glasreiniger en een microvezeldoek om te voorkomen dat er vuil of vingerafdrukken achterblijven.

  2. Positioneer de folie: Je krijgt de folie aangeleverd met een applicatietape eroverheen. Zorg ervoor dat je de plek waar de letters moeten komen goed markeert. Dit kun je doen door wat schilderstape te gebruiken en zo een rechte lijn te maken.

  3. Plakken in spiegelbeeld: Nu komt het belangrijkste: de letters plak je vanaf de binnenkant van het raam, maar dankzij de spiegelfolie ziet het er van buitenaf correct uit. Trek voorzichtig de achterkant van de folie af en begin met het plakken vanaf de bovenkant. Strijk met een rakel (of een bankpasje als je die niet hebt) de folie glad terwijl je het stukje voor stukje aanbrengt. Zo voorkom je luchtbellen.

  4. Verwijder de applicatietape: Als de folie goed op het raam zit, trek je de applicatietape voorzichtig los. Je ziet dan de letters perfect zitten, maar van buitenaf zijn ze mooi leesbaar.

4. Waar moet je op letten?

Het is goed om te weten dat je niet elk soort folie zomaar aan de binnenkant van een raam kunt plakken. Sommige folies zijn speciaal ontworpen voor deze techniek, zoals al onze polymeer folies.

5. Wat zijn de voordelen?

  • Langere levensduur: Omdat de folie aan de binnenkant zit, blijft het beter beschermd tegen de elementen zoals regen, wind en zon. Het slijt dus minder snel.
  • Makkelijker onderhoud: Je kunt het raam gewoon schoonmaken aan de buitenkant zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je de letters beschadigt.
  • Professionele uitstraling: De belettering ziet er strak uit en blijft langer helder van kleur, omdat het niet direct blootgesteld wordt aan zonlicht.

Met belettering in spiegelbeeld kun je dus eenvoudig zorgen voor duidelijke, professionele communicatie op je raam, terwijl de folie zelf beschermd is tegen slijtage. Handig, toch? Of je nu je openingstijden wilt vermelden, een logo op het raam wilt zetten of gewoon iets persoonlijks wilt toevoegen aan je huis of kantoor, belettering in spiegelbeeld is de perfecte oplossing!